Festarikävijän selviytymisopas – muista nämä 10 kohtaa

Vaikka bailatessa tulisikin kuuma, on festareiden pimeneviin ja kylmeneviin iltoihin sekä öihin hyvä varautua paksummallakin vaatekerralla. | Kuva: Sohvi Auvinen / Jurassicrock 2014 

Suomalaiseen kesään kuuluvat olennaisesti erilaiset festarit. Opka listasi 10 käytännön neuvoa, joita noudattamalla festareista nauttiminen on entistä helpompaa.

1. Oma vesipullo messiin

Erityisesti hellesäällä nesteytyksestä huolehtiminen on elintärkeää (kirjaimellisesti). Useimmille festarialueille saa viedä tyhjän tai avaamattoman muovipullon, jonka voi käydä kätevästi täyttämässä alueelta löytyvillä vesipisteillä.

2. Omat eväät laukkuun

Festareilta löytyy tätä nykyä yhtä sun toista purtavaa, josta on kuitenkin oltava valmis maksamaan astetta korkeampia hintoja. Joillekin festareille saa viedä omia eväitä, ja penninvenyttäjä pakkaakin mukaan omat murkinansa. Jos ei halua raahata mukanaan koko piknik-koria, niin kevyet välipalat, kuten hedelmät ja pähkinät, ovat käteviä pikkunälän pelastajia.

3. Varaa mukaan vessapaperia

Isoimmilla festareille käy kymmeniä tuhansia kävijöitä per päivä, ja lähestulkoon kaikki heistä vierailevat bajamajan puolella kerran jos toisenkin. Näin ollen on myös mahdollista, että vessapaperia ei riitä kaikille. Ennakoiva festarikävijä välttää ikävän yllätyksen pakkaamalla mukaan muutaman arkin omaa Lambia.

4. … ja käsidesiä

Hyvä hygienia tulee muistaa myös festareilla, ja käsidesin käyttö on lämpimästi suositeltavaa. Festarijärjestäjät ovat panostaneet tähän viime vuosina, ja alueille, erityisesti bajamajojen läheisyyteen, onkin pystytetty käsidesipisteitä. Jotta varmistat omien käsiesi puhtauden, kannattaa kuitenkin pakata oma puteli mukaan – just in case.

5. Älä unohda aurinkorasvaa

Jos et halua huomiorajoja arskoista tai muistuttaa festariviikonlopun jälkeen keitettyä hummeria, tsekkaa, että pakkaat messiin myös korkealla suojakertoimella varustetun aurinkorasvan. Eikä siinä vielä kaikki – muista myös lisätä voidetta hipiällesi pitkin päivää.

6. Varustaudu lämpimällä vaatetuksella

Vaikka elohopea hipoisi kolmeakymppiä, kannattaa muistaa, että ilta viilenee yllättävän nopeasti. Joten vaikka päivällä tarkenisi napapaidassa ja shortseissa, voi vikojen esiintyjien aikaan olla jo farkku- ja hupparikeli. Vältä paleltumat varaamalla reppuun myös ne vähän paksummat kledjut.

7. Hyvät kengät jalkoihin

Festarointi on rankkaa hommaa, varsinkin jaloille. Jonottaminen, seisominen, hyppiminen – se kaikki on paljon miellyttävämpää mukavat popot jaloissa. Jätä siis korkkarit kotiin ja investoi esim. lenkkareihin tai tennareihin. Opkan vinkki: hommaa täysin erilliset festarikengät, jotka saa liata hyvällä omallatunnolla.

8. Suojaa pääsi

Jos aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta, niin auringonpistoksen välttämiseksi opka suosittelee varaamaan matkaan hatun tai huivin, jonka virittää päänupin suojaksi.

9. Sovi kavereiden kanssa yhteinen tapaamispaikka

Festareilla puhelin- ja nettiyhteydet ovat tunnetusti hataria, ja kavereihin yhteyden saaminen puhelimen välityksellä voi osoittautua todelliseksi haasteeksi. Kannattaakin sopia etukäteen paikka, jossa tapaatte, jos onnistutte hukkaamaan toisenne festaroinnin tuoksinassa.

10. Ole kärsivällinen

Kuten edellä mainittiin, festarit vetävät väkeä tuvan täydeltä, ja esimerkiksi paikasta toiseen liikkuminen sekä vessa- ja ruokajonoissa odottaminen vievät tavallista enemmän aikaa. Jos on kuitenkin asennoitunut jonottamiseen ja venailuun oikein, sujuvat festarit paljon jouhevammin. Jos siis vaadit kaiken sulle nyt heti, niin kannattaa suosiolla jäädä nauttimaan festareista kotisohvalta käsin. 

Sohvi Auvinen