“Yökerhot eivät pärjää ilman opiskelijoita”

Turun katukuva tunnetaan kahdesta asiasta: monipuolisesta baarivalikoimasta ja värikkäästä haalarikansasta. Lähes 40 000 opiskelijan kaupungissa on bilekulttuuria kerrakseen, mutta pärjäävätkö turkulaiset yökerhot ilman opiskelijoita?

Reilu vuosi sitten, tammikuussa 2015 Showroom aloitti opiskelijabileiden järjestämisen. Vuonna 2014 avattu klubi oli aiemmin konseptiltaan hieman erityylinen Turun baariskenessä: tyylikkyys ja eurooppalaisuus korostuivat. Nykyisin arkisin on myös mahdollista päästä haalareissa sisään ja Showroom onkin vakiinnuttanut paikkansa opiskelijabileskenessä.

- Opiskelijat ovat Turussa niin iso ihmismassa, niin päätimme laajentaa palvelemaan myös heitä. Pyrimme pitämään opiskelijoista hyvää huolta, että jatkossakin, kun opiskelijat pääsevät työelämään niin kantapaikka olisi sitten Showroom, kertoo Showroomin ravintolapäällikkö Eveliina Heininen.

Nyt, tänä keväänä avattu musiikkivenue Gong ja vuodesta 2013 pyörinyt ruoka- ja seurusteluravintola Fontti avaavat ovensa myös opiskelijoille. Molempiin paikkoihin saa tulla opiskelijabileisiin haalareissa.

Pärjäävätkö yökerhot Turussa ilman opiskelijoita?

Showromin ravintolapäällikkö Eveliina Heininen:

- Sanoisin, että yökerhot eivät pärjää ilman opiskelijoita Turussa.

Gongin klubijohtaja Janne Kiviniemi:

- Opiskelijat ova tottakai tärkeä ryhmä, varsinkin tällasielle musiikki-tapahtumapainotteiselle toiminnalle. Riippuuhan se tietysti baarista, tällaisen keikkapaikan toiminnassa opiskelijat ovat yksi tärkeimpiä kohderyhmiä. Ja opiskelijat ovat aktiivisia. Meilläkin monet isoimmat keikat keskittyvät viikonloppuun, joten arkipäivien aktivointi on tärkeää.

Fontin ravintolapäällikkö Jasmin Ouachem:

- Ollaan me nyt ainakin pärjätty ilmankin, eikä meidän mainonta ole aiemmin kohdistunut opiskelijoihin. Katukuvassa arkisin on kuitenkin paljon opiskelijoita, joten ainahan se on parempi, kun opiskelijat tietävät ja tulevat käymään meillä.

Opiskelijat ovat aktiivisia

Showroomin ravintolapäällikkönä toimiva Heininen arvioi, että jopa noin 40 prosenttia baarin tuloista tulee opiskelijoilta.

- Opiskelijat juovat paljon ja he ovat rentoja ja hauskoja. Opiskelijoiden kanssa on todella mukavaa tehdä yhteistyötä, Heininen kertoo.

Myös Gongissa ja Fontissa odotetaan innolla yhteistyön alkamista.

- Näkisin mielelläni kalenterissamme paljon erinäköisiä, eri ainejärjestöjen ja oppilaitosten juhlia. Mietinnän asteella on myös jonkinlainen opiskelijaetu juomapuolelle, kertoo klubijohtaja Kiviniemi Gongista.

- Me pystymme varmasti tarjoaamaan opiskelijoille jotain uutta ja erilaista. Meillä on joka viikonloppu ohjelmaa, hyvä hinta-laatu -suhde ruoassa, ei mitään liian fine diningia, ja opiskelijabudjettiin sopivat hinnat. Toivomme, että tännekin tulisi jatkossa paljon porukkaa, sanoo Fontin ravintolapäällikkö Ouachem.

Opiskelija-alennusta kehitellään Fontissa parhaillaan.

Petra Sundell